Banánovej chlebík
Banana bread – rychlá snídaně, sladká svačina nebo dezert, když navrch přidáte kopeček zmrzliny nebo oříškové máslo. Tohle je výsledek zkoušení velkého množství receptů, nekonečného hraní si s ingrediencemi a jejich poměry. Úspěch je zaručen, tak šup do toho!
Ingredience:
- 4 banány (nejlepší jsou přezrálé, nahnědlé)
- 1 vejce od šťastných slepic
- 1/3 hrnku oleje (používám *kokosový, slunečnicový nebo řepkový)
- 1/3 hrnku cukru (používám *třtinový nebo *kokosový)
- lžička vanilkového extraktu/špetka *mleté vanilky
- 1 hrnek *celozrnné špaldové mouky
- 3/4 hrnku klasické *hladké pšeničné mouky
- lžíce *skořice
- 1 a 1/2 lžičky *kypřicího prášku
- špetka *soli
- cca 1/2 *hořké čokolády (50g), nalámaná/nakrájená na menší kousky
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
- Ve větší míse rozmixujeme nebo vidličkou rozmačkáme všechny banány. Přidáme vajíčko, které ručním šlehačem nebo metlou (bohatě stačí) prošleháme. Do vyšlehané směsi banánů a vajíčka přidáme vanilku, olej a cukr. Ještě párkrát prošleháme, ať se vše propojí.
- Do druhé mísy si přesypeme a následně promícháme všechny zbývající sypké ingredience – tedy mouky, skořici, kypřicí prášek a sůl.
- Tuto suchou směs postupně vmícháme do mokré banánové. Když už jsme s mícháním skoro hotovi, přidáme nasekané kousky čokolády a naposledy promícháme.
- Těsto přesuneme do chlebové formy, kterou si předem vymažeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem (to preferuju já, chléb se pak jednoduše vyndá).
- Chlebík vložíme do vyhřáté trouby, pečeme zhruba 45 minut. Nezapomeneme udělat test špejlí, nic by na ní nemělo zůstat.
- Po upečení chlebík vyndáme z formy a necháme vychladnout.
SKLADOVÁNÍ: Chlebík po vychladnutí zabalte do čisté utěrky, nebo ho dejte do sáčku, kde nechte menší otvor na proudění vzduchu. Bez problému vydrží čtyři dny. Řekla bych, že nejlepší je odležený – tzn. druhý, třetí a čtvrtý den.
Inspirováno recepty od Cat Meffan a Karolíny Four.
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.