Cizrnové placky
Neznám všestrannější ingredienci než cizrnu. Jen si vezměte, co všechno lze vytvořit z téhle prosté, snadno dostupné a navíc i levné suroviny, kterou lze upravit na snad nekonečné množství způsobů. Tak třeba hummus, kari s kokosovým mlékem, falafel, pečená křupavá kořeněná cizrna, indická omáčka, saláty, cizrnové těstoviny, polévky (skvěle funguje jako zahušťovadlo, které je navíc dokonale krémové), ale např. i sladké blondies, to všechno vykouzlíme z cizrny.
Dneska budeme kouzlit cizrnové placky, které jsou velmi jednoduché, obsahují jen 3 ingredience a jsou přirozeně bezlepkové a veganské. A především, jsou opravdu chutné a v cuku letu připravené! Tak na co čekáte?
Ingredience na cca 4 středně velké placky:
- 75 g *cizrnové mouky
- 125 ml vody
- špetka *soli, *pepře a podle chuti bylinky, chilli…
Jak na to:
- V míse smícháme všechny ingredience i s kořením. Důkladně vše promícháme metličkou, ať je výsledné těsto krásně hladké. Nelekejte se, je hodně tekuté – takové má přesně být.
- Rozpálíme si pánev na středně mírný plamen, pokapeme ji lehce olejem. Tady hodně záleží na pánvi, já použila nepřilnavou, ale i tak byla trocha oleje třeba. Vyzkoušejte sami a uvidíte, možná nebudete potřebovat žádný.
- Smažíme. Dávám cca 3 plné polévkové lžíce těsta, které co nejrychleji krouživým směrem rozetřu do stran. Základ je mít placky co nejtenčí.
- Po chvíli placku překlopíme a smažíme dozlatova z druhé strany. No a teď to stejné proveďte se zbytkem těsta.
- A můžeme se do toho pustit! Já tyhle placky ráda servíruju jako přílohu, s čerstvými bylinkami. Často je připravuju i jako rychlý oběd (ideálně s guacamole), do 10 min je vše na stole se vším všudy.
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.