vláčné ovesné řezy
V kuchyni

Recept: vláčné ovesné řezy

Vláčné ovesné řezy z pár základních surovin, které máte „splácané“ během pár minut. Poslední dobou je připravuju snad každý týden, tak dobré jsou! Kromě banánů neobsahují žádné přidané cukry a jsou také přirozeně bezlepkové. Hezky zasytí, a jsou tedy ideální jako rychlá snídaně nebo sladká svačina bez výčitek. Tento recept mi vlastně trochu připomíná vaření pejska s kočičkou – můžete popustit uzdu své fantazii a do těsta přihodit téměř cokoli, co uznáte za vhodné 😉

Ingredience:

  • 3 větší nebo 4 menší banány (čím zralejší, tím lepší), rozmačkané vidličkou na kaši
  • 1 a 1/2  hrnku *ovesných vloček (mám na mysli vločky celé, nemleté – jsou tvrdší)
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček (které dáváte třeba do kaše)
  • 2 vrchovaté lžíce vanilkového proteinu (používám rostlinné od firmy Form Nutrition nebo Myprotein) – pokud nemáte, můžete vynechat
  • 75 g (cca 3 lžíce) *kokosového oleje v tekuté formě – rozehřátého
  • 75 g (cca 3 lžíce) *arašídového másla
  • 1 lžička *skořice
  • špetka *soli
  • cca 2 plné hrsti oříšků dle chuti (já použila vlašské a pekanové)
  • cca 2 plné hrsti sušeného ovoce dle chuti (já použila rozinky a brusinky)

Jak na to:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
  2. V míse nejdříve vidličkou rozmačkáme banány na kaši.
  3. K banánům postupně přidáme zbývající ingredience: ovesné vločky, protein, kokosový olej, arašídové (nebo jiné oříškové) máslo, skořici, špetku soli. Směs nezapomeneme promíchat, ať se vše hezky propojí. Na závěr přidáme oříšky a sušené ovoce dle chuti.
  4. Vzniklé těsto by mělo být hezky lepivé, kompaktní.
  5. Těsto přesuneme do formy vymazané kokosovým olejem (používám 20×20 cm), zatlačíme a zarovnáme ho rovnoměrně do všech rohů a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 20-25 minut do zlatova. Mějte oči na šťopkách, ať tuhle mňaminu nespálíte!
  6. Když vám řezy provoní celou kuchyni, vyndejte je z trouby a nechte alespoň částečně vychladnout. A pak už se do toho můžete slavnostně pustit!

ovesné řezy

SKLADOVÁNÍ: V uzavřené krabičce nebo utěrkou přikryté nádobě, při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Vydrží klidně několik dní.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.