V kuchyni

Banánové lívance

Tohle chce bubny, protože (připravte se na TO!) vám právě prozradím recept na ty nejbáječnější snídaňové banánové lívance pod sluncem. Není v nich vajíčko, takže jsou vegan friendly, ale přesto jsou krásně vláčné a nadýchané. Navíc kromě banánu neobsahují žádné další přidané cukry. Ano, čtete správně. Tenhle recept jsem pilovala k dokonalosti hodně dlouho. A nyní je tady. Užijte si ho!

Ingredience na 4 lívance (jedna porce):

Jak na to:

  1. V hrnku (nebo v jakékoli jiné nádobě) smícháme mléko a jablečný ocet. Odložíme stranou na 5 – 10 minut, dokud mléko nenabobtná.
  2. Mezitím si do mísy přendáme sypké suroviny: mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Promícháme.
  3. Do suché směsi pak vmícháme nabobtnalé mléko s octem, přidáme vanilku a rozmačkaný banán. Těsto mícháme pouze lžící / vařečkou / stěrkou, určitě ne šlehačem, ani metlou. Jde nám o to, aby zůstalo nadýchané. Pozor, ať těsto nepřemícháte, nemělo by být úplně hladké, ale naopak tak akorát promíchané. A mělo by mít klasickou „lívancovou“ konzistenci, v případě potřeby dořeďte mlékem, nebo naopak zahustěte trochou mouky.
  4. Rozpálíme si pánev (udržujeme mírnější, až středně silný plamen), kterou lehce pokapeme/potřeme olejem, používám *kokosový.
  5. Pak už jen přesuneme těsto lžící na pánev (2 lžíce na 1 větší lívanec), těsto neuhlazujeme, jen nandáme, rozprostřeme dokola a ono si samo „sedne“, díky tomu bude lívanec vyšší a nadýchaný. Čekáme, dokud na povrchu neuvidíme jemné bublinky, pak je čas na otočení. Lívance by měly být ideálně lehce nazlátlé.
  6. Tadá… lívance jsou na stole! Navrch dejte cokoliv, na co máte chuť. Dobrou!


Inspirováno receptem od Miny Rome.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.