banánový chléb vegan
V kuchyni

Banánový chlebík

Banana breadrychlá snídaně, sladká svačina nebo dezert, když navrch přidáte kopeček zmrzliny nebo oříškové máslo. Tohle je výsledek zkoušení velkého množství receptů, nekonečného hraní si s ingrediencemi a jejich poměry.

Máte se opravdu na co těšit – chlebík je úžasně vláčný, plný kousků čokolády rozplývající se na jazyku, z čistě veganských ingrediencí a tak akorát sladký (přeslazené dezerty nemám v lásce). Úspěch je zaručen, tak šup do toho!

Ingredience:

Jak na to:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
  2. V menší misce smícháme lžíci mletého lněného semínka společně se třemi lžícemi vody, pečlivě promícháme a odložíme stranou. Po chvíli nám vznikne lepivá hmota sloužící jako klasické vajíčko.
  3. Ve větší míse rozmačkáme vidličkou banány, přidáme k nim rozehřáté máslo / olej, mléko a vanilku a vše zamícháme / prošleháme metlou, ať se suroviny hezky propojí.
  4. Do jiné velké mísy přidáme všechny sypké suroviny – tedy mouky, cukr, ovesné vločky, skořici a koření, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Vše promícháme. 
  5. Tekutou směs přelijeme do mísy se sypkými ingrediencemi, přidáme i veganské „vajíčko“ a promícháme. Když už jsme s mícháním skoro hotovi (nevidíme téměř žádné hrudky), přidáme nasekané kousky čokolády nebo oříšky a naposledy promícháme.
  6. Těsto přesuneme do chlebové formy, kterou si předem vymažeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem (to preferuju já, chléb se pak jednodušeji vyndá).
  7. Chlebík vložíme do vyhřáté trouby, pečeme zhruba 50 minut. Ke konci nezapomeneme udělat test špejlí, nic by na ní nemělo zůstat.
  8. Po upečení chlebík vyndáme z formy a necháme vychladnout.

 

SKLADOVÁNÍ: Chlebík po vychladnutí zabalte do čisté utěrky, nebo ho dejte do sáčku, kde nechte menší otvor na proudění vzduchu. Dobrou! banánový chléb


Inspirováno recepty od Cat Meffan, Radhi a Karolíny Four.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.