Banánový chlebík
Banana bread – rychlá snídaně, sladká svačina nebo dezert, když navrch přidáte kopeček zmrzliny nebo oříškové máslo. Tohle je výsledek zkoušení velkého množství receptů, nekonečného hraní si s ingrediencemi a jejich poměry.
Máte se opravdu na co těšit – chlebík je úžasně vláčný, plný kousků čokolády rozplývající se na jazyku, z čistě veganských ingrediencí a tak akorát sladký (přeslazené dezerty nemám v lásce). Úspěch je zaručen, tak šup do toho!
Ingredience:
- lžíce *mletého lněného semínka
- 3 střední banány (nejlepší jsou přezrálé, nahnědlé)
- 1/2 hrnku rostlinného másla v tekuté formě (cca 115 g) nebo stejné množství oleje (používám roztátý *kokosový, slunečnicový nebo řepkový)
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- lžička vanilkového extraktu / špetka *mleté vanilky
- 1 hrnek *celozrnné špaldové hladké mouky
- 1/2 hrnku klasické *hladké pšeničné mouky
- 1/2 hrnku cukru (používám *třtinový nebo *kokosový)
- 1/2 hrnku *jemných ovesných vloček
- lžička*skořice (pokud máte rádi kardamon a „chai“ koření, přidejte ho!)
- 1 lžička *jedlé sody
- 1/2 lžičky *kypřicího prášku
- špetka *soli
- cca 1/2 *hořké čokolády (50 g), nalámaná/nakrájená na menší kousky nebo cokoli jiného dle chuti (co třeba vlašské nebo pekanové ořechy, hmm?)
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
- V menší misce smícháme lžíci mletého lněného semínka společně se třemi lžícemi vody, pečlivě promícháme a odložíme stranou. Po chvíli nám vznikne lepivá hmota sloužící jako klasické vajíčko.
- Ve větší míse rozmačkáme vidličkou banány, přidáme k nim rozehřáté máslo / olej, mléko a vanilku a vše zamícháme / prošleháme metlou, ať se suroviny hezky propojí.
- Do jiné velké mísy přidáme všechny sypké suroviny – tedy mouky, cukr, ovesné vločky, skořici a koření, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Vše promícháme.
- Tekutou směs přelijeme do mísy se sypkými ingrediencemi, přidáme i veganské „vajíčko“ a promícháme. Když už jsme s mícháním skoro hotovi (nevidíme téměř žádné hrudky), přidáme nasekané kousky čokolády nebo oříšky a naposledy promícháme.
- Těsto přesuneme do chlebové formy, kterou si předem vymažeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem (to preferuju já, chléb se pak jednodušeji vyndá).
- Chlebík vložíme do vyhřáté trouby, pečeme zhruba 50 minut. Ke konci nezapomeneme udělat test špejlí, nic by na ní nemělo zůstat.
- Po upečení chlebík vyndáme z formy a necháme vychladnout.
SKLADOVÁNÍ: Chlebík po vychladnutí zabalte do čisté utěrky, nebo ho dejte do sáčku, kde nechte menší otvor na proudění vzduchu. Dobrou!
Inspirováno recepty od Cat Meffan, Radhi a Karolíny Four.
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.