banánovo-čokoládové řezy
V kuchyni

Čokoládovo-banánové řezy (nebe v puse!)

Jak rychle jsem s nápadem na tento osvěžující dezert přišla, tak rychle také zmizel ze stolu. Rychlá, jednoduchá, nepečená dobrota, která se pyšní nesmrtelnou, všemi oblíbenou kombinací banánů, arašídového másla a čokolády. Po vizuální stránce to sice není žádná hitparáda, zato nebeská chuť tento estetický nedostatek vynahradí i s úroky 🙂

DŮLEŽITÉ: Množství ingrediencí je spíše orientační, řiďte se podle svých chutí a nebojte se experimentovat 🙂 Když se to bude drolit, přidejte něco tekutého, a když to bude naopak nadmíru tekuté, přidejte více sypkého.


Ingredience na 1. vrstvu (základ):

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček rozmixovaných na „mouku“
  • 2 polévkové lžíce arašídového či jiného ořechového másla
  • 1 polévková lžíce tekutého sladidla – sirupu (nejčastěji používám javorový nebo čekankový)
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje, který si rozehřejeme do roztátí
  • špetka soli
  • voda dle potřeby pro „slepení“, většinou využiju 1 nebo 2 polévkové lžíce

Ingredience na 2. vrstvu (krém):

  • 5 polévkových lžic arašídového či jiného ořechového másla
  • 2 polévkové lžíce tekutého sladidla – sirupu (nejčastěji používám javorový nebo čekankový)
  • pro chuťovou obměnu můžete dochutit např. vanilkou či skořicí

Ingredience na 3. vrstvu (banánová):

  • banán/y (1 velký nebo 2 menší)

Ingredience na 4. vrstvu (čokoládová):

  • hořká čokoláda (cca 150 g)
  • kokosový olej dle potřeby, lze vynechat
  • cca 1 polévková lžíce (rostlinného) mléka – pokud čokoládovou vrstvu nechceme mít zcela tvrdou (čokoláda v lednici ztuhne skoro na kámen), ale chceme měkkou polevu ve stylu ganache, která i po ztuhnutí zůstane měkká, neláme se a jednoduše se krájí 🙂
  • volitelný posyp: vločky mořské soli

Jak na to:

  1. Začneme první vrstvou – „těstem“. Všechny ingredience přesuneme do mísy a pečlivě promícháme. Doporučuju zvlášť ve vodní lázni smíchat tekuté ingredience (arašídové máslo, sirup a kokosový olej), se kterými díky tomu půjde lépe pracovat a propojit je s vločkami. Pokud je těsto sypké, přidejte trochu vody. Když těsto začíná hrudkovatět, je čas přesunout ho do formy (používám zapékací mísu), kterou je dobré si předem lehce vymazat kokosovým olejem. Těsto rovnoměrně rozložíme do všech stran a lžící i prsty zatlačíme a urovnáme dohladka.
  2. Pokračujeme druhou vrstvou – oříškové máslo i sirup smícháme (opět doporučuju využít vodní lázně), ochutnáme, dosladíme podle potřeby a rovnoměrně rozetřeme na první vrstvu.
  3. Následuje vrstva třetí. Na kolečka nakrájený banán vyskládáme vedle sebe na druhou vrstvu a mírně je do ní zatlačíme.
  4. Ve vodní lázni si rozehřejeme hořkou čokoládu, v případě potřeby přidáme kokosový olej. Pokud chcete mít čokoládovou vrstvu měkkou (což jednoznačně doporučuju!), přilijte trochu mléka a smíchejte ho do ztracena s čokoládou. Získáte tak ne sice tu nejhezčí, ale zato tu nejměkčí čokoládovou polevu, která neztvrdne a dá se snadno krájet. Poté polevou už jen pokryjte předchozí vrstvu – zakryjte banány.
  5. Pro milovníky kombinace sladkého se solí (já se jí nejdříve bránila, ale po vyzkoušení jsem si tuto neotřelou kombinaci zamilovala, takže se nebojte to minimálně zkusit!) doporučuju čokoládovou vrstvu posypat vločkami mořské soli, které podtrhnou jednotlivé chutě.
  6. Finito! Mísu přesuňte do lednice a dopřejte jí minimálně pár hodin, aby vše hezky ztuhlo. A pak nezbývá nic jiného, než se do toho s chutí pustit! Aloha.