V kuchyni

Slaný cibulový koláč

Jsou recepty, které jsou vydřené. Recepty, za kterými je spousta úsilí a nepovedených pokusů. U kterých se člověk snaží přijít na ty správné, nejlepší poměry neustále dokola. Jednou ubere cukr, jindy přidá mléko, příště těsto nechá odpočinout v ledničce… A po několika pokusech to třeba ani nevyjde.

No a pak jsou tady recepty, které se povedou na první dobrou. A nikdo to ani nečekal, natož plánoval. Tenhle cibulový koláč jsem vytvořila původně jako netradiční večeři, jen tak. Povedl se natolik, že si rozhodně zaslouží vyletět do světa mezi vás a ještě dál!

Ingredience na těsto:

  • 300 g hladké mouky, používám *celozrnnou pšeničnou
  • lžička *soli
  • 15 g čerstvého droždí / 5 g sušeného droždí
  • 170 ml teplé vody (ne horké, ale ani moc vlažné, tak akorát)
  • 2 lžíce *olivového oleje

Ingredience na náplň:

  • 1 balení (100 g) *sójového granulátu
  • lžička *zeleninového bujónu
  • 3 hrnky vody

  • 6 středně velkých cibulí (mix žlutých, bílých a červených, ale bohatě stačí jen jedna odrůda), nakrájených na plátky
  • 2 lžíce oleje (používám *kokosový nebo slunečnicový)

  • (rostlinná) smetana na vaření, doporučuju Alpro
  • 2 stroužky česneku, oloupaný a prolisovaný
  • 2 lžičky *hořčice (používám dijonskou, ale použijte jakoukoli máte po ruce)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce *olivového oleje
  • 1/4 lžičky *soli
  • špetka *pepře

Jak na to:

  1. Připravíme si těsto. Droždí smícháme v hrnku s teplou vodou (sušené stačí jen vysypat a promíchat, čerstvé je třeba rozdrolit a pořádně ho „do ztracena“ rozmíchat vidličkou), odložíme stranou.
  2. Do větší mísy přendáme sypké ingredience na těsto – mouku a sůl. Pak do mísy přilijeme vodu s droždím a 2 lžíce oleje.
  3. Pořádně vařečkou několik minut mícháme, dokud nemáme těsto, na závěr ho ještě párkrát propracovávám rukama, přijde mi, že se tak vše nejlépe spojí.
  4. Vzniklé těsto necháme v míse, přikryjeme utěrkou a dáme kynout cca na hodinu na teplé místo (např. k topení).
  5. Jdeme na náplň! Začneme sójovým granulátem: do hrnce dáme cca 3 hrnky vody, kterou přivedeme k varu. Přidáme zeleninový bujón, špetku soli a sójový granulát. Vaříme do změknutí, nezapomeneme občas promíchat, cca 15 minut. Uvařenou směs odložíme stranou.
  6. Na větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, do které přihodíme veškeré nakrájené cibule. Smažíme na středním plameni, dokud cibule nezesklovatí, cca 5 – 10 min. Necháme v pánvi vystydnout.
  7. Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
  8. Poslední část náplně! V míse smícháme všechny zbývající ingredience – smetanu, prolisovaný česnek, hořčici, lahůdkové droždí, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  9. Všechny vytvořené části náplně dáme dohromady – osmaženou cibuli přesuneme z pánve do hrnce k uvařenému sójovému granulátu (případnou přebytečnou vodu ještě předtím odlijeme), stejně jako smetanovou směs. Pořádně vše promícháme, můžeme ochutnat a dosolit, dochutit.
  10. Když máme těsto vykynuté, vymažeme si olejem koláčovou nebo dortovou formu (použijte spíše větší, průměr cca 28 cm) a přesuneme do ní těsto, rovnoměrně ho prsty roztáhneme do všech koutů.
  11. Na těsto rozprostřeme všechnu náplň, opět ji hezky lžící vtlačte do formy. A šup do trouby.
  12. Pečeme při 180 °C zhruba 35 minut do zlatova. Podávejte klidně ještě za tepla 😉

SKLADOVÁNÍ: Koláč po vychladnutí dejte do ledničky. Bez problému tam vydrží dva, tři dny, u nás ovšem nikdy nevydržel déle než pár hodin…


Inspirováno recepty od Veganika a Kuchařka ze Svatojánu.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.