Kadeřávkové chipsy
Úžasně křupavé, návykové, a mnohem prospěšnější než klasické Pringlesky. Ideální volba, pokud vás honí slaná mlsná, nebo když nevíte, jak zakomponovat více zeleniny do svých jídel.
Ingredience:
- kadeřávek (plná velká mísa)
- *sůl, cca půl lžičky
- špetka *pepře
- lžíce *olivového oleje
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
- Listy kadeřávku opláchneme vodou, osušíme a od tvrdších řapíků (=pokračování stonků) oddělíme měkčí části, které natrháme na menší kusy – chipsy.
- Natrhaný kadeřávek přendáme do mísy společně se zbytkem ingrediencí – solí, pepřem a olivovým olejem. Směs důkladně promícháme. Já míchám nejdříve lžící, a pak kadeřávek „masíruju“ přímo RUKAMA – je to nejlepší způsob, jak dostat olej s kořením na každičký kus. Jedině díky tomu budou výsledné chipsy opravdu chutné a křupavé.
- Směs přesuneme na plech vyložený pečicím papírem (nebo ještě lépe znovupoužitelnou pečicí podložkou), rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10-15 minut. Kadeřávek nezapomeňte při pečení sledovat, ať místo chipsů nemáte spálenou „trávu“.
- Výsledné chipsy by měly být ideálně lehce nahnědlé. Když na ně sáhnete, budou extrémně lehké a křehké – snadno vám křupnou. Nejlepší je, že po vyndání z trouby nemusíte na nic čekat, protože chipsy jsou tak tenké a lehké, že hned vystydnou, a vy se tak do nich můžete rovnou pustit.
SKLADOVÁNÍ: Zbytky skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce, doporučuju sníst do tří dnů.
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.