V kuchyni

Křupavá granola se slaným karamelem

Zapečené müsli, křupavé vločky, granola… je úplně jedno, jak tomu říkáte, hlavně, že myslíme to stejné. Vyzkoušela jsem jich pěknou řádku – od extra zdravých i extra nezdravých, přes proteinové, nebo třeba jen čistě ořechové. Tady máte recept na mého absolutního favorita, kde figuruje skořice s chutí slaného karamelu, což je jednoduše neodolatelné.

Ingredience:

Jak na to:

  1. Předehřejeme si troubu na 160 °C, funkce dolní i horní ohřev.
  2. V míse nejdříve smícháme suché ingredience, tedy vločky a ořechy.
  3. Do menšího hrnce přendáme všechny zbývající ingredience: med, kokosový olej, arašídové máslo, skořici a sůl. Hrnec postavíme na mírný plamen a zahříváme, promícháváme nejlépe metličkou. Když jsou suroviny rozehřáté, spojené a „karamel“ dohladka rozmíchaný, je hotovo – nemělo by to trvat déle než pár minut.
  4. Vzniklý „karamel“ nalijeme do připravené mísy s vločkami a ořechy a promícháme. Chceme, aby všechno bylo hezky rovnoměrně obalené.
  5. Směs přesuneme na plech vyložený pečicím papírem (nebo, ještě lépe, znovupoužitelnou pečicí podložkou), rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 15-20 minut do zlatova. Nezapomeňte směs po dobu pečení několikrát lžící prohrábnout. A mějte oči na šťopkách, ať tuhle mňaminu nespálíte.
  6. Když vám granola provoní celou kuchyni a je karamelově nazlátlá, vyndejte ji z trouby a nechte zcela vychladnout. Neunáhlete se, je to sice lákavé, ale vychladnutí tady hraje klíčovou roli! No, a pak se do toho můžete pustit.

SKLADOVÁNÍ: V uzavřené krabičce nebo skleněné nádobě, při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Vydrží klidně několik týdnů.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. Když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.