Vafle
Recept na nadýchané veganské vafle, které zvládne připravit každý. Jsou velice jednoduché, nevyžadují velké kulinářské umění a ani víc jak jednu mísu. Těsto s následujícími poměry vychází přibližně na čtyři porce, většinou z něj udělám 8 menších vaflí. Ideální jako sladká snídaně nejen na (pod)zimní lenivá rána.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (většinou dávám špaldovou, ale i s jiným druhem byste měli být úspěšní)
- dávka (= cca 30 g) vanilkového proteinu, doporučuju Form Nutrition nebo Myprotein
- 1 lžička *kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 3/4 hrnku (rostlinného) mléka
- lžička citronové šťávy nebo *jablečného octa
- posypky na závěr podle chuti: čerstvé ovoce, *datlový / *javorový sirup, kokosový jogurt, *oříškové máslo…
Jak na to:
- Suché ingredience (mouku, protein, kypřicí prášek a sodu) přendáme do větší mísy a promícháme.
- Zapneme si vaflovač, ať se nám mezitím nahřívá.
- Do mísy přidáme zbývající (tekuté) ingredience: rostlinné mléko a kyselinu (šťávu z citronu nebo jablečný ocet).
- Těsto promícháme, ať se suroviny propojí. Ale pozor, ať ho nepřemícháte – menší žmolky nevadí, ve vaflovači se „vypečou“. Tak docílíme toho, že budeme mít krásně nadýchané těsto.
- Můžeme jít péct! Doporučuju vaflovač vymazat olejem (vafle se nepřichytí a dají se z formy odloupnout bez problému). Doba pečení záleží na vaflovači, který máte. Na mém mi vychází cca 3 polévkové lžíce těsta na jednu vafli, která se peče přibližně 2 minuty. Nezapomeňte těsto hezky rovnoměrně „roztáhnout“ až do krajů.
- Tadá, když máte upečeno, dozdobte si vafle podle chuti a pusťte se do toho!
SKLADOVÁNÍ: Snězte ještě za tepla!
Inspirace: Loving It Vegan, Jessica in the Kitchen, A co teda jíš?
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.