Lívance jak obláček
Pokud existuje něco jako nebe na talíři, tak tím budou pravděpodobně tyhle božsky nadýchané lehoučké lívance. Recept je převzatý z blogu Zoella, tudíž veškerá zásluha patří tam. Já ho jen přeložila a trochu upravila, aby byl přístupný všem 🙂
Ingredience na 8 lívanců (dvě porce):
- 3 vejce od šťastných slepic
- špetka *soli
- 2/3 hrnku = 115 g klasické *hladké pšeničné mouky
- 1 lžička *kypřicího prášku
- 1/2 hrnku = 140 ml (rostlinného) mléka
Navíc můžeme přidat:
- lžičku vanilkového extraktu / špetku *mleté vanilky
- špetku *skořice
Jak na to:
- Oddělíme žloutky od bílků a přendáme je zvlášť do dvou mís. Do mísy s bílky přidáme špetku soli a šlehačem vyšleháme pevný sníh. Odložíme stranou.
- Do mísy se žloutky přidáme všechny zbývající suroviny: mouku s kypřicím práškem, mléko a případně i vanilku a skořici. Směs chvilku prošleháme (klidně použitým šlehačem od bílků), dokud se hezky nespojí.
- Do vzniklého těsta opatrně vmícháme všechen sníh. Mícháme pouze lžící / vařečkou / stěrkou, určitě ne šlehačem. Jde nám o to, aby těsto bylo krásně nadýchané, nikoliv aby nám sníh slehnul.
- Rozpálíme si pánev (udržujeme mírnější, až středně silný plamen), kterou můžeme lehce pokapat olejem. Záleží na tom, jak moc kvalitní pánev máte. Pokud jste šťastlivec s nepřilnavou pánví, není třeba dávat žádný olej. Já, ačkoliv mám nepřilnavou pánev, pro lepší chuť i tak přidávám trochu *kokosového oleje.
- Pak už jen přesuneme těsto lžící na pánev (3 plné lžíce na 1 větší lívanec) a čekáme, dokud na povrchu neuvidíme jemné bublinky, pak je čas na otočení. Lívance by měly být ideálně lehce nazlátlé.
- Tadá… lívance jsou na stole! Navrch dejte cokoliv, na co máte chuť. Dobrou!
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.