Vafle
Recept na veganské vafle, které zvládne připravit každý. Těsto s následujícími poměry vychází přibližně na čtyři porce, většinou z něj udělám 11 vaflí. Ideální jako snídaně nejen na (pod)zimní lenivá rána.
Ingredience:
- 1 a 1/3 hrnku mouky (dávám napůl obyčejnou *pšeničnou hladkou a *celozrnnou špaldovou, někdy i trochu *rýžové nebo *pohankové mouky, vždycky těsto i s menšími obměnami vyšlo parádně)
- 2 lžíce cukru, (používám *třtinový nebo *kokosový)
- 1 a 1/2 lžičky *kypřicího prášku
- lžíce *skořice
- špetka *soli
- 1 a 1/4 hrnku (rostlinného) mléka
- lžička citronové šťávy nebo *jablečného octa
- lžička vanilkového extraktu / špetka *mleté vanilky
- 2 lžíce *kokosového oleje, rozpuštěného
- do těsta jsem přidala pár hrstí *čokoládových peciček – nemusí být 😉
- posypky podle chuti: čerstvé ovoce, *datlový / *javorový sirup, kokosový jogurt, *oříškové máslo…
Jak na to:
- Nejdříve smícháme rostlinné mléko s kyselinou – jablečným octem nebo citronovou šťávou a odložíme „pracovat“ stranou. Po pár minutách nabobtná a zhoustne.
- Mezitím si do větší mísy dáme všechny suché ingredience: mouky, cukr, kypřicí prášek, skořici a sůl. Promícháme.
- Zapneme si vaflovač, ať se nám nahřeje.
- Do mísy se sypkou směsí přidáme ostatní tekuté ingredience: kokosový olej, vanilku a nakonec i mléko, které jsme si připravili na začátku.
- Těsto jemně promícháme, pozor ať nepřemícháme, pár žmolků nevadí. Tak docílíme toho, že budeme mít krásně nadýchané těsto.
- Na závěr můžeme přidat trochu borůvek nebo čokoládových peciček a můžeme jít péct.
- Doba pečení záleží na vaflovači, který máme. Na mém mi vychází cca 4-5 lžic těsta na jednu vafli, která se peče, řekla bych, že dobrých 8 minut. Nezapomeňte těsto hezky rovnoměrně „roztáhnout“ až do krajů. Já vaflovač nemusím vymazávat olejem (vafle se nepřichytí a dají se z formy odloupnout bez problému), ale možná že nějaké vaflovače budou trochu oleje vyžadovat, tak pozor na to!
- Tadá, když máte upečeno, dozdobte si vafle podle chuti a pusťte se do toho!
SKLADOVÁNÍ: Snězte ještě za tepla!
Inspirace: Loving It Vegan, Jessica in the Kitchen, A co teda jíš?
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.