V kuchyni

Veganské lívance

Lívance – jednoduchá sladká snídaně, vytvořená z pár prostých ingrediencí, které má pravděpodobně každý v kuchyni. Lívance jsou příjemně měkké a vláčné, přestože neobsahují vajíčko – tohle kouzlo vytváří jablečný ocet. Nebojte, jeho intenzivnější vůni přebije omamná vanilka 😉

Ingredience na 5 lívanců (jedna porce):

Jak na to:

  1. V hrnku (nebo v jakékoli jiné nádobě) si smícháme mléko a jablečný ocet. Odložíme stranou alespoň na 10 minut, dokud mléko nenabobtná.
  2. Mezitím si do mísy přendáme zbývající suroviny (kromě vanilky): mouku, kypřicí prášek a sůl. Promícháme.
  3. Do suché směsi pak vmícháme nabobtnané mléko s octem a přidáme i vanilku. Těsto mícháme pouze lžící / vařečkou / stěrkou, určitě ne šlehačem, ani metlou. Jde nám o to, aby bylo nadýchané, menší hrudky nevadí, naopak jsou vítané. Pozor, ať těsto není úplně hladké, ale naopak tak akorát promíchané.
  4. Rozpálíme si pánev (udržujeme mírnější, až středně silný plamen), kterou lehce pokapeme/potřeme olejem, používám *kokosový.
  5. Pak už jen přesuneme těsto lžící na pánev (2 plné lžíce na 1 větší lívanec), těsto neuhlazujeme, jen nandáme, ono si samo „sedne“, díky tomu bude lívanec nadýchaný. Čekáme, dokud na povrchu neuvidíme jemné bublinky, pak je čas na otočení. Lívance by měly být ideálně lehce nazlátlé.
  6. Tadá… lívance jsou na stole! Navrch dejte cokoliv, na co máte chuť. Dobrou!

P.S. Pokud vám nevadí vajíčka, na blogu najdete recept i na extrémně nadýchané lívance! Můžete vyzkoušet příště.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.