vegan tiramisu
V kuchyni

Veganské tiramisu

Ach, já stále nechápu, jak jsem mohla na TAK dlouhou dobu zapomenout na to, že existuje něco jako tiramisu. Tiramisu, to je dezert mých snů. Krásně „mokrý“, lehký, nadýchaný, kávový, příjemně vychlazený… a já si na něj několik let v záplavě banánových chlebů a smoothies ani nevzpomněla. Hanba mi, já vím. Momentálně si tuhle naši pauzu s tiramisu pečlivě každý týden vynahrazujeme, takže žádný strach.

Ovšem tím lépe i pro vás! Dezert jsem v posledních týdnech pilovala a pilovala, zkoušela různé recepty, vytvářela mnoho obměn a tady máte výsledek. Tam tadadá, čtěte dále a dozvíte se, jak ukuchtit, troufám si říct, luxusní veganský dezert, kterým dostanete každého, kdo se nachomýtne okolo. A ani jim nemusíte říkat, že je veganský, protože to pravděpodobně nepoznají, ha!

Nebudu vám lhát, tohle tiramisu je sice náročnější jak na ingredience (i cenově se vyšplhá trochu výš), tak na přípravu (berte to jako meditativní proces), ale přísahám, že za to bez debat každičké sousto tohohle sladkého potěšení stojí!!! Slupnete ho jak malinu a ani nebudete vědět, jak se to stalo. Na úvod by toho básnění bylo až až, že? Tak jdeme na to!

Ingredience (na cca 8 porcí, 1 zapékací mísa):

 

  • 1/2 hrnku *kešu ořechů, předem namočených pár hodin ve vodě, ideálně přes noc
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 hrnku (150 ml) rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu / špetka *mleté vanilky
  • 2 lžíce sladidla – sirupu, používám *kokosový nebo *javorový sirup (snažte se, aby byl světlý – chceme mít bílý krém, např. tmavý datlový sirup by ho mohl obarvit)
  • 150 g rostlinného bílého jogurtu, nejčastěji používám sójový od Alpra
  • 1 konzerva (400 ml) *kokosového mléka
  • 60 g (3 plné polévkové lžíce v tuhé formě) rozpuštěného *kokosového oleje
  • špetka *soli

 

  • 250 ml silné kávy (cca 4 dvojitá espressa)
  • 3 lžíce rumu nebo jiného podobně silného alkoholu, který máte po ruce
  • 100 ml vody

 

 

Jak na to:

  1. Nejprve si upečeme piškoty „ladyfingers“. Hotové jsou v cuku letu, takže doporučuju nesnažit se proces urychlit a skončit u kupovaných piškotů, je to markantní rozdíl. A my přeci chceme vytvořit to nejlepší tiramisu pod sluncem!
  2. Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
  3. V míse smícháme všechny sypké ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
  4. Do stejné mísy přendáme (resp. vlijeme) zbývající tekuté ingredience – mléko, olej, jablečný ocet a vanilku. Lehce párkrát promícháme (lžící nebo stěrkou stačí), ať se vše hezky propojí.
  5. Těsto přelijeme do libovolné formy, já používám zapékací mísu o rozměrech 25×15 cm, kterou lehce vytřu olejem. Bez problému jde použít menší plech nebo jakákoliv forma čtvercového / obdélníkového tvaru.
  6. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do všech stran i koutů, uhladíme a vkládáme do trouby!
  7. Pečeme při 180 °C zhruba 25 min, hodně záleží na velikosti formy. V polovině pečení těsto tupým nožem překrájíme, vytvoříme tak pomyslné rozdělení na piškoty – tohle nám za chvíli ušetří práci. Těsto rychle zandáme zpátky do trouby a pokračujeme v pečení. Nezapomeneme udělat test špejlí, nic by na ní nemělo zůstat. Když je těsto krásně nazlátlé, můžeme ho vyndat a nechat vychladit.
  8. Vrhneme se na přípravu krému. V *mixéru nejdříve důkladně rozmixujeme prvních 5 ingrediencí: kešu, citronovou šťávu, mléko, vanilku a sirup. Když je krém hladký (zabere to něco kolem minuty), přidáme k němu do mixéru všechny zbývající suroviny: jogurt, kokosové mléko (celý obsah konzervy, včetně vody), kokosový olej a sůl a opět mixujeme.
  9. Vzniklý krém bude hodně tekutý, nelekejte se. Přelijte ho do mísy, krabičky nebo něčeho podobného, přiklopte ho a dejte na pár hodin vychladit – buď ven, nebo do ledničky, když je letní počasí.
  10. Mezitímco se těsto i krém chladí, připravíme čerstvou silnou kávu (mělo by ji být zhruba 250 ml), odložíme ji stranou a opět ji dáme vychladit.
  11. Čekáme. Jdeme ven na čerstvý vzduch, tančíme, protáhneme se, zhluboka se nadechneme, přečteme si kapitolu v knize…
  12. O pár hodin později, když je vše (konečně!) vychlazené, sestavíme tiramisu. Upečené piškoty (= korpus, který jsme při pečení rozřezali na menší části = piškoty), kousek po kousku podélně rozřízneme – rozpůlíme, ztenčíme je. Máme tedy dvojnásobné množství piškotů, jupí!
  13. V míse smícháme vychlazenou kávu, alkohol a vodu.
  14. Připravíme si formu, ve které chceme mít výsledné tiramisu a opravdu už jdeme na TO! Začneme vrstvou piškotů. Nejdříve je na pár sekund celé ponoříme do kávovo-alkoholové vody, ať se pořádně nasáknou. Namočenými piškoty poklademe celé dno formy.
  15. Na řadu přichází druhá vrstva, a to krémová. Piškoty jednoduše přelijeme krémem. Nebojte se, ještě ztuhne.
  16. Pokračujeme v další vrstvě nasáklých piškotů. Nezapomeňte si rozmyslet, kolik vrstev budete chtít celkem dělat (opět záleží na velikosti formy, čím širší forma, tím méně vrstev), podle toho s krémem šetřete. Mně v mé formě (používám stejnou, ve které jsem pekla piškoty), vychází 4 vrstvy: piškoty – krém – piškoty – krém. Vrstvení slavnostně ukončíme poslední bohatou vrstvou krému, kterou následně posypeme kakaem za použití sítka.
  17. A nyní přichází ta nejtěžší část. Tiramisu odložíme do ledničky a necháme ho tam vychladit do druhého dne. Tady se prověří vaše trpělivost. Nenechte se svést, ačkoli je to hodně lákavé. Druhý den budete bohatě odměněni. Jestli je něco, co momentálně potřebuje čas, je to tiramisu. Buďte tak hodní a opravdu mu ho dopřejte.
  18. Další den se probudíte a tadá… můžete se do toho s chutí pustit! Mmmm. Buon appetito, přátelé!

Inspirováno recepty od The Happy Pear a Tasty.


Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *