Mrkvové muffiny
Vláčné, měkoučké a po skořici vonící mrkvové muffiny, které jsou veganské a ke všemu za chvilku připravené. Ideální se šálkem kávy a knížkou v ruce. Vycházím z receptu od Loving It Vegan, kterým jsem se inspirovala a upravila si ho podle svých představ.
Ingredience (na 14 větších muffinů):
- 1 hrnek *špaldové hladké mouky
- 1/2 hrnku obyčejné *hladké pšeničné mouky
- 1/2 hrnku *jemných ovesných vloček
- 3/4 hrnku cukru (používám *třtinový nebo *kokosový)
- lžíce *skořice
- lžička *perníkového koření
- špetka *soli
- 1/2 lžičky *kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- lžička citronové šťávy
- hrnek rostlinného mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (používám roztátý *kokosový nebo slunečnicový)
- lžička vanilkového extraktu / špetka *mleté vanilky
- 1 a 1/2 hrnku nastrouhané mrkve (polovinu množství strouhám nahrubo, polovinu najemno)
- pokud chceme: 1/2 hrnku *vlašských nebo *pekanových ořechů, nakrájených na menší kousky
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C, funkce dolní i horní ohřev.
- Nejprve smícháme mléko s citronovou šťávou, promícháme a odložíme stranou.
- Do větší mísy přendáme všechny sypké ingredience: mouky, vločky, cukr, skořici, perníkové koření, sůl, kypřicí prášek a sodu. Promícháme.
- Do sypké směsi přidáme zbývající tekuté ingredience – olej, vanilku a mléko (předem smíchané s citronovou šťávou). Těsto pořádně promícháme (vařečkou/lžící stačí), ať se vše hezky propojí. Na závěr přidáme nastrouhané mrkve (a oříšky). Opět promícháme.
- Těsto vkládáme lžící do forem na muffiny (používám silikonové).
- Pečeme při 180 °C zhruba 25 minut. Nezapomeneme udělat test špejlí, nic by na ní nemělo zůstat.
SKLADOVÁNÍ: Muffiny po vychladnutí vyndejte z formiček a pusťte se do nich. Zbytky schovejte do krabičky, kde nechte menší otvor na proudění vzduchu. Bez problému vydrží tři dny.
Inspirováno recepty od The Conscious Plant Kitchen a Loving It Vegan.
Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.