rychlé nudle na pánvi
V kuchyni

RYCHLÉ NUDLE NA PÁNVI

Nastal čas, abyste poznali jedno z mých nejoblíbenějších jídel, kterému jsem snad nejoddanější. Ano, je to tak. Pokud existuje jídlo, které se u mě pravidelně objevuje alespoň jednou týdně, pak jím není nic jiného než nudle na pánvi, které lze připravit na nekonečně mnoho způsobů a variací. No jo, je to láska veliká, která je nejen neuvěřitelně dobrá, ale také výživově pestrá. A málem bych zapomněla, zvládnete ji připravit za pár minut!

Ingredience (množství odhadněte podle počtu porcí): 

  • rostlinný olej vhodný na smažení
  • cibule + trocha strouhaného zázvoru pro ostrost (samozřejmě můžete vynechat)
  • zelenina dle výběru (cuketa, papriky, brokolice, zelené fazolky, sušená rajčata, mrkev, zelí…), nakrájená na malé kousky nebo nastrouhaná – doporučuju především u tvrdší zeleniny jako je mrkev a zelí
  • houby, pokud máte rádi (žampiony, shiitake…), nakrájené na plátky
  • tofu uzené / marinované / chilli… – je lepší, když není obyčejné bílé (pak, bez předchozího marinování, bývá bez chuti), nakrájené na kostičky
  • balení širokých rýžových těstovin
  • 1 lžíce *olivového oleje
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce tamari
  • lžíce datlového sirupu / mangového čatní
  • šťáva z ½ citronu
  • sriracha podle chuti
  • mletý *pepř podle chuti
  • možnost posypání: pražené *kešu ořechy, drcené arašídy, chilli, sezamová semínka, čerstvý koriandr, citronová nebo limetková šťáva

Jak na to:

  1. Velkou pánev typu wok rozehřejeme na středně silném plameni. Pak přidáme rostlinný olej, cibuli a případně i zázvor. Několik minut za stálého míchání smažíme.
  2. Když cibule zesklovatí, přidáme vybranou směs zeleniny, hub a tofu. Jemně osolíme. Opět restujeme několik minut, dokud vše nezměkne. Záleží na typu zeleniny, kterou jste si vybrali. Já nemám ráda příliš měkkou zeleninu, která se rozpadá, ale spíše „al dente“ – prostě tak akorát na skus. U mě to většinou nezabere déle jak 8 minut.
  3. Mezitím si dáme do hrnce vařit osolenou vodu na nudle. Uvaříme je podle návodu, slijeme.
  4. Když je směs v pánvi tak akorát měkká, přidáme k ní nudle. Přidáme buď všechny, nebo některé necháme stranou, ať jich tam není zbytečně moc a ve výsledku nejíme jen nudle. To rozhodně nechceme.
  5. K zeleninové směsi s nudlemi na závěr přidáme všechny zbývající ingredience, které tvoří omáčku. Tyto suroviny (olivový olej, arašídové máslo, tamari, datlový sirup, citronová šťáva, sriracha, mletý pepř) si nejdříve ve zvláštní misce promícháme, až pak vzniklou omáčku vlijeme do pánve.
  6. Důkladně vše promícháme, ať se omáčka dostane do všech koutů – jídlo nejen hezky spojí, ale také ochutí.
  7. Můžeme servírovat. Nezapomeňte na závěr přidat posyp podle vašich představ. Dobrou!

rychlé nudle

Tento příspěvek obsahuje affiliate *odkazy, které značím „*“. To znamená, že když přes uvedený odkaz něco zakoupíte, obdržím z prodeje malou provizi, která mi pomáhá rozvíjet mou tvorbu zde na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *